KIRMIZI BİBER SOSU



Hanımlar marketlerde satılan domates ve biber salçalarını hazır diye elimizin altında sürekli bulundururuz. Makarnalara ve yemeklere bolca miktarda kullanırız. Biz Türk toplumu salçalı soslu yemeklere düşkün insanlarız hele hele doğu bölgeleri buna daha çok önem verir eğer bir yemeğin salçası ve de baharatı bol ise o yemek kesinlikle lezzetlidir. Bu soslar ve salçalar  yemekler görsel yönden ve lezzet bakımından bizleri cezbeder. Şimdi sizlere yazın kendim evimde yapıp ta şimdi evimde tüm yemeklerde kullandığım domates ve salça sosları tarifi vereceğim. Verdiğim bu tarif marketten aldığımız salçaları ağzını açtıktan sonra bir dahaki sefere üzerine yağ boca etsek te bozuluyor benim verdiğim tarifte küçük şişelere koyduğunuzda 2 kullanımlık olduğundan bozulma riski de ortadan kalkıyor. Bunun için evinizde bulunan küçük reçel vs gibi şişeleri atmayın bu soslar için tam istediğiniz büyüklüktedirler.
ACI BİBER SOSU LİSTESİ
4 kg kırmızı biber
6 kg domates
250 gr cin biberi yani süs biberi
5 baş sarımsak
2 yemek kaşığı tuz
1 çay bardağı zeytin yağı


YAPIMI: domatesleri biberleri bol suda yıkayalım. kırmızı biberleri bıçakla 2 ye ayırıp tohumlarını ayıklayalım temizlediğimiz biberleri mutfak robotuna atarken birkaç tane acı olanlardan da koyup salça kıvamına gelene kadar çevirelim.Biberlerin ve domatesleri hepsini bu şekilde öğüttükten sonra büyük bir tencereye bırakıp ateşe koyalım yaklaşık 2 saat kaynatalım ha bu arada  zaman zaman karıştıralım. koyu bir kıvam aldıktan sonra sarımsakları soyup robottan geçirip salçanın içine sarımsağı ve tuzu ekleyelim. Bir süre daha kaynadıktan en son yağını da ekleyip altı yanıkken elimize bir kaşık alıp sıcak sıcak doldurduğumuz kavanozları hemen sıkıca kapatıp ters çevirmelisiniz. Eğer hemen kapatmazsanız ve ters çevirmezseniz sızdırma olasılığı yüksek. Bir gece kavanozlar ters biçimde bekledikten sonra güneş almayan bir yerde yada buz dolabında istediğiniz kadar bekletebilirsiniz. Kavanozların ağzını kullanmak için açtığınızda yeni yapılmış gibi kıpkırmızı bulacaksınız.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar